Header

Juiste overstapmoment andere energieleverancier

december 3rd, 2013 | Posted by admin in Nieuws

Is dit wel het moment van over te stappen naar een andere energieleverancier?
Wie denkt dat je op elk moment in het jaar kan overstappen naar een andere energieleverancier, heeft het mis. Dat kan je veel geld kosten, ook al lijkt de aanbieding van de nieuwe energieleverancier aantrekkelijk en goedkoper.

Hoge eind nota
Het is vaak de hoge eind nota die je van je oude energieleverancier krijgt, die het feest verpest. Dit is de laatste nota die je krijgt van de energieleverancier bij wie je hebt opgezegd. Dit nota kan zomaar honderden euro’s bedragen. Dit bedrag wordt nooit vergoed door je nieuwe energieleverancier en bij de overstap betaal je bij je nieuwe energieleverancier ook gewoon weer je maandelijkse voorschot.

Juiste moment van overstappen kiezen
Je kunt deze hoge eind nota voorkomen door het juiste moment van overstappen te kiezen. Helaas moet je dit zelf doen; geen enkele energieleverancier vertelt je dit en het staat ook vrijwel nooit op de website. Zo raadt de Consumentenbond aan “altijd een jaar na de laatste jaar nota over te stappen”.

Waarom? Het werkt zo. Je betaalt altijd een maandelijks voorschot op je energierekening en dat dus 12 maanden lang. Zo betaal je elke maand dus hetzelfde bedrag. In de zomerperiode verbruik je logischerwijs minder energie en in de winterperiode meer. Meestal geen probleem, want je maandelijkse voorschot is afgestemd om het gemiddelde verbruik (en dan maakt het dus niet uit dat je in de winter meer verbruikt).
Maar! Heb je je laatste jaar nota een halfjaar geleden gehad en je stapt nu over? Dan kan je eind nota wel eens heel hoog uitpakken. Bekijk op de website van Radar rekenvoorbeelden.

Definities bij dit artikel:

  • eind nota: de finale afrekening met een energieleverancier als je opzegt.
  • maandelijks voorschot: het maandelijkse bedrag dat je betaalt aan je energieleverancier gebaseerd op je jaarlijks, gemiddeld verbruik.
  • jaar nota: heb je in een jaar meer of minder verbruikt en dus te weinig of te veel betaalt, dan staat dit in je jaar nota. Feitelijk ben je dan boven of onder je maandelijks voorschot gekomen. Bij teveel betaald, krijg je geld terug van je energieleverancier. Bij te weinig betaald, moet je betalen aan je energieleverancier.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.