Header

Tips energieleveranciers vergelijken

De belangrijkste tip! Kies het juiste overstapmoment
Er zijn behoorlijk wat consumenten die het verkeerde ‘overstapmoment’ kiezen en daardoor worden geconfronteerd met een zeer hoge eindafrekening van de oude energieleverancier. Voorkom dit en lees hier hoe.

Contractkeuze

Feitelijk kan je kiezen uit 2 soorten contracten: bepaalde en onbepaalde tijd. Bepaalde tijd kan bijvoorbeeld een jaar zijn. Let wel op de voorwaarden want het kan zijn dat je bij tussentijdse opzeggen een vergoeding moet betalen. Hou bij beide vormen altijd de opzegtermijn in de gaten. Wil je overstappen naar een andere leverancier? Dan doet dit meestal de nieuwe leverancier.

Voorwaarden
Bestudeer niet alleen de prijs, maar ook de voorwaarden. Al is de prijs hoger het kan toch zijn dat de voorwaarden aantrekkelijker zijn. Voorwaarden kunnen zijn: betalingsvorm, boetes, kosten bij overstappen, automatische verlenging of niet.

Soorten kosten
Bedenk goed dat je altijd 2 soorten kosten betaalt; vaste en kosten die afhankelijk zijn van je verbruik. Bekijk dus altijd de kosten voor verbruiken en de vaste kosten. Neem daarbij ook de eventuele kosten als vastrechtkosten voor levering, transportkosten, BTW en energiebelasting. Dan pas heb je echt zicht op de werkelijke kosten.

Variabele prijzen
Neem je een contract met een variabele prijs, dan kan de energieleverancier de prijs verhogen gedurende de looptijd van het contract. Het is altijd goed om vooruit te kijken; is de energieleverancier op korte termijn van plan zijn prijzen te verhogen?

Meterstanden
Geef de meterstanden door aan de nieuwe leverancier en bewaar zelf een kopie.

Korting
Waar is de korting op van toepassing? Op de leveringskosten, dan geldt deze vaak niet voor de transportkosten van stroom. Het kan zelfs voorkomen dat de korting niet in euro’s is maar in centen.

Bereken jaarverbruik
Het is belangrijk om voor het vergelijken te weten wat je jaarverbruik is. Bel je energieleverancier op en vraag dit op.

Wat is een prijsgarantie?
Het woord zegt het al: je prijs blijft gedurende de contractperiode ongewijzigd. Maar let wel op want als de prijs zakt, dan krijg je dit voordeel niet. Daarbij geldt dat deze contracten ook nog eens duurder zijn dan een contract zonder een dergelijke prijsgarantie.

Je huidige contract bestuderen
Neem de voorwaarden door van je huidige leverancier; hoe lang loopt je contract, wat is de opzegtermijn en is er boete van kracht als je tussentijds opzegt?